Saturday, April 27, 2013

Mid term break aku.

As salam dan hai. Selama seminggu mid term break aku, apa yang aku buat ialah dengan berjalan jalan di bandar Kuching dan sewaktu dengannya. mihmihmih. tak sunggup lah nak duduk rumah selama seminggu dan hadap buku. sebelum mid term tu jadual aku sangat sangat pack. dengan replacement class nya, quiz nya, test nya. ohh tidak tidak tidak. tu pasal nak berjalan sangat masa cuti ni.

Bermulalah cerita panjang lebar aku. harap tak bosan.

Itu hari wani, leha, aku, zaty dan emuff (driver kami sebab dia je tahu jalan jalan kat sini) telah pergi tengok wayang movie Long Weekend lepas tu pergi Waterfront. saje jalan jalan kat kawasan tu, usha apa ada. banyak jugak souvenir. kalau nak beli key chain ke, gelang ke, tshirt I LOVE SARAWAK ke, apa apa je lah, memang ada kat situ. sesuai sangat untuk pelancong. kami tak sempat nak naik cruise pasal sampai lewat. cruise tu sampai ptg je kot. kalau tak silap la. jadinya kami sempat naik bot penambang je untuk pergi ke kampung seberang. pergi RM1, balik RM1. kat situ ada kedai kek lapis yang sedap. tak ingat pulak namanya apa. sorry sorry. tapi memang macam macam jenis kek lapis ada. kami masuk kedai tu untuk rasa kek kek je tapi tak beli pun. haha. emuff kata boleh buat macam tu. kami ikutkan je la. Dah siap merasa kek lapis, kami round round bandar Kuching dan sewaktu dengannya. pastu balik. itu untuk hari ahad.

sila abaikan badan aku yang semakin membesar tu :'(






Untuk hari Selasa, kami telah pergi ke Taman Sahabat, 3 muzium (Seni, Semulajadi, dan apa entah satu lagi) tapi memang kawasan 3 muzium tu dekat dekat je. bagi aku best sebab macam macam benda ada dalam tu. tak boring pun. binatang yang diawetkan pun ada. tapi itu hari pergi dah lewat sangat dah. muzium tutup pukul 4:30 petang dan kami sampai pun dalam pukul 4 macam tu. so tengok sekali imbas je barang barang bersejarah yang ada. memang tak sempat nak baca asal usulnya. Kalau tak silap Muzium Semulajadi je yang  kena bayar, yang lain free je. Jemput la. =)

Pastu kami ke Pantai Damai kat Santubong. konon konon nak tengok sunset la tapi tak sempat tengok sunset kat pantai. dapat tengok kat atas jalan je sebab lambat bertolak. sampai je masing masing terus bergambar. cantik sangat langit masa tu. oren, pink, biru sikit sikit. haa. Meh la datang tengok. hihi

Dah puas ambil angin, bergambar, kami ke Masjid Besar Kuching. pun cantik jugak. Maghrib dan Isyak kat situ lepas tu pergi makan Aiskrim gulapong. gulapong tu macam gula merah tapi ni yang sarawak punya. lagi sedap. gambarnya kat bawah ya. bila masing masing dah selesa pekena aiskrim, kami balik. barulah nampak rumah, nampak tilam, nampak bantal semua.











Gambar kat atas tu semua kat Taman Sahabat.

ini depan Muzium dengan zaty.

tengok sunset dalam kereta je.







kat Pantai Damai.


ini aiskrim gulapong perisa coklat dan atas tu ada cookies hancur. gulapong yg macam oren oren sikit, kalau perasan la.
sedap.


Untuk hari Khamis, kami keluar lagi tapi lepas Asar pergi Plaza Merdeka, round round dalam tu. window shopping kata ko. pastu pergi airport amek kawan emuff namanya iki. dan kami dari semenanjung ni menggelupur nak rasa LINUT. tak tahu linut tu apa? haa linut tu sejenis sagu yang dicairkan. makanan tradisional orang Melananu.

ini la linut. semangkuk RM4. 

makan dengan sambal belacan yang cair. 

ni mek wani dan cara cara makan linut.
mula mula letak kuah tu, gulung, ngap!
rasa dia??
err bagi aku tak sedap sebab ada belacan. aku tak minat.
kalau emuff dan iki suka sebab mereka penggemar belacan.
kalau makan linut sahaja, memang takde rasa. kosong je.
makan masa panas. kalau tak linut tu keras. lagi tak sedap.

Dah sudah makan kami jalan jalan sekejap lepas tu balik.



Untuk Jumaat pulak kami keluar lepas Asar lagi. mihmihmih. pergi tengok cerita ironman 3 je kat MBO The Spring. lepas tu makan makan lepas tu balik. 

So selama 4 hari tu lah kami berjalan dan kenal tempat tempat kat Kuching dan sewaktu dengannya. (tak ingat padahal). seronok! memang tak ingat dah pasal assignment semua. esok last cuti aku. tunggu Hari Gawai pulak la cuti lama. harap dapat balik rumah masa cuti Hari Gawai nanti. nak main main dengan anak buah baru. kali ni perempuan pulak. Alhamdulillah. 

Meh la datang Sarawak. haha sempat lagi!

K bai. As salam.

XOXO Leena.

3 comments:

  1. Seronoknya belajar sambil berjalan!!! Pergi la semua tempat sementara ada peluang hehe! :)

    ReplyDelete